Oferta
Polski
Jednostki kontroli temperatury
Filtry

Tutaj znajdziesz używane regulatory temperatury do regulacji temperatury formy w maszynach odlewniczych znanych producentów, takich jak Regloplas, Tool Temp, Robamat, Single i Thermobiehl.

Kontrola temperatury formy za pomocą regulatora temperatury służy do podgrzewania i utrzymywania temperatury roboczej formy. Proces ten umożliwia zapewnienie niezmiennie wysokiej jakości odlewanych części, optymalizację czasu cyklu i wydłużenie żywotności formy odlewniczej.
Temperatura formy ma kluczowe znaczenie dla odprowadzania ciepła ze stopu, a także dla wypełniania formy i krzepnięcia odlewanej części. Jednym z głównych źródeł błędów w odlewaniu ciśnieniowym jest po prostu nieprawidłowa kontrola temperatury formy. Używane jednostki kontroli temperatury są tutaj doskonałym rozwiązaniem, ponieważ utrzymują formę stale w pożądanej temperaturze poprzez kontrolowane ogrzewanie i chłodzenie.

Jakie są rodzaje regulatorów temperatury do kontroli temperatury form?

Jednostki kontroli temperatury różnią się w zależności od tego, z czym są obsługiwane. Istnieją jednostki kontroli temperatury, które działają z wodą lub z olejem przenoszącym ciepło. Jednostki do pracy z wodą mają zwykle maksymalną temperaturę zasilania 90 °C lub 180 °C, jeśli jednostka jest jednostką ciśnieniową. W przypadku jednostek olejowych temperatura może być znacznie wyższa i wynosić maksymalnie 350 °C.

Kolejnymi kryteriami różnicującymi dla używanych jednostek kontroli temperatury są:

  • Jednostki kontroli temperatury z ogrzewaniem kąpielowym
  • Jednostki kontroli temperatury z wymuszonym obiegiem: jednostka kontroli temperatury oleju, jednostka wody pod ciśnieniem
  • Jednostki kontroli temperatury z bezpośrednim lub pośrednim chłodzeniem
  • Jednostki jednoobwodowe lub wieloobwodowe

Dlaczego jednostki kontroli temperatury są pomocne w ekonomicznej produkcji?

Jednostki kontroli temperatury w maszynach odlewniczych oferują liczne korzyści i sprawiają, że cały proces produkcji jest znacznie bardziej ekonomiczny.

Poprawa jakości

Jednostki kontroli temperatury poprawiają jakość odlewów. Dzięki stałej i optymalnej temperaturze uzyskuje się wysoką dokładność wymiarową, zmniejszenie pęknięć skurczowych i czystą powierzchnię odlewów. Używane jednostki kontroli temperatury znacząco przyczyniają się do obniżenia wskaźnika złomowania, ograniczenia konserwacji i obniżenia kosztów napraw.

Wydłużona żywotność form

Unika się pęknięć spowodowanych przegrzaniem, a równomierny rozkład ciepła zapewnia znacznie dłuższą żywotność formy. Interwały konserwacyjne są wydłużone, dzięki czemu koszty konserwacji i przestoje są również znacznie zmniejszone.

Redukcja kosztów produkcji

Krótsze czasy nagrzewania i niższe zużycie środka antyadhezyjnego również obniżają koszty. Zastosowanie oleju termotransferowego pozwala całkowicie uniknąć zwapnienia i korozji kanałów odpuszczania.

Optymalna produktywność

Dzięki krótszym czasom przygotowania, produkcja może rozpocząć się szybko lub być kontynuowana po przerwach, ponieważ forma jest nadal utrzymywana w cieple. Automatyczna kontrola temperatury może być również wykorzystywana do w pełni automatycznej pracy.

Używane regulatory temperatury do kontroli temperatury form i nasza wiedza ekspercka przynoszą realne korzyści.

Używane regulatory temperatury do kontroli temperatury form są oferowane w stanie "jak jest". Na tej podstawie i zgodnie z budżetem klienta z przyjemnością opracujemy indywidualną propozycję remontu lub modernizacji.

Brak odpowiedniej jednostki kontroli temperatury dla maszyny odlewniczej? Dzięki naszym kontaktom w branży odlewniczej możemy szybko pomóc lub zaoferować zupełnie nowe jednostki kontroli temperatury.